Back

Persisterande, Postural, Perceptuell, Yrsel (PPPY) - Den osynliga yrseldiagnosen

Tänk dig att det är du som går på bron ovan. Det är högt upp. Bron kanske inte är helt stabil. Ditt varningssystem borde kicka igång.

Det som är mest troligt är att du börjar gå med kortare steg och att du kanske spänner kroppen (framför allt i nedre extremitet). Om du skulle vingla till bara lite så skulle hjärnan ändå högst troligt uppfatta det som ett direkt hot. Att befinna sig i en sådan situation med känslan av att inte ha kontroll samtidigt som alarmsystemet går på högvarv kan vara mycket obehagligt och ångestframkallande. 

Tänk dig nu att medans du går på bron börjar andra människor röra sig bakom och framför dig. Någon kanske till och med går förbi dig. Hur skulle det kännas?

Ta med dig den känslan nu så kommer du lättare förstå hur en patient med PPPY kan upplevea sin vardag.

Trots att PPPY är en mycket stor diagnos bland både unga och vuxna är det förbluffande få som känner till diagnosen, dess diagnoskriterier och vilka behandlingsalternativ som finns.

Det är vanligt att patienten känner sig missförstådd i mötet med vården. Det kan vara svårt för patienten att ta till sig diagnosen om den inte får en förklaringsmodell till både diagnos och behandling.

Många patienter upplever stora förändringar i sin personlighet. De känner inte igen sig själva, de är kanske inte självständiga länngre, de är kanske orkeslösa. De kan inte leka med sina barn eller hjälpa till i hushållet på samma sätt. Många är rädda för uppfattas simulanter. 

Snabb checklista PPPY