Yrsel är en informationsdiagnos och därför är det intressant att se vad för information som finns tillgänglig vid en googlesökning av ”kristallsjuka”
 
 
Det är alltid svårt att ställa diagnos utifrån enbart anamnes men vi kan ändå konstatera en hel del tvivelaktigheter i denna artikel. Nedan följer några utdrag ur artikeln med våra kommentarer.
 
” Yrseln och illamåendet kom och gick. På vårdcentralen kunde de inte hitta något fel och skickade hem honom. Men nästa dag blev det ohållbart. Han började kräkas och kunde bara ligga ner – så fort han ställde sig upp ramlade han. Han tappade greppet om tid och rum.”
 
Detta talar egentligen emot BPPV. Majoriteten av patienterna är bättre i stående och sämre i liggande. Kräkningar är ovanligt men förekommer.
 
“Jag blev riktigt orolig. Jag mådde så otroligt dåligt och jag var helt utmattad eftersom jag inte kunde behålla någon vätska eller näring.
Samma kväll, fyra dagar efter de första symtomen, åkte han till akuten. Läkarna tog hans symtom på största allvar. Han blev inlagd och fick dropp. De kollade hans EKG och blodtryck. Och efter en stund fick gåtan sin lösning.
–En läkare sa att jag hade kristallsjukan. Jag hade aldrig hört talas om det, men hon förklarade att det handlade om balansen. Som första åtgärd fick Peter äta vanliga åksjuketabletter.”
 
Första åtgärd bör naturligtvis vara en manöverbehandling och ingenting annat. Att inte kunna behålla vätska och näring på 4 dagar talar även det starkt emot BPPV.
 
“Illamåendet släppte successivt och han kunde börja gå igen.”
 
Kristallsjuka kan förvisso ge mindre symtom på balansen men att inte kunna gå talar emot diagnosen BPPV.
 
“Övningarna gick ut på att lära huvudet att förstå att balanssinnet var satt ur spel. Nu, fyra veckor efter det första anfallet, mår Peter prima igen.”
 
Om patienten har fått övningar som det är beskrivet ovan och för att bota BPPV så kan vi enbart konstatera att det är fel. Korrekt behandling är manöverbehandling, ingen annan behandling hjälper (förutom eventuellt naturalförlopp).
 
Kan ni utifrån artikeln se vilken diagnos som är mycket mer trolig än kristallsjuka?
 
//Rehabkurser